Правителството е премахнало тавана на заплатите на членовете на съветите на

...
Правителството е премахнало тавана на заплатите на членовете на съветите на
Коментари Харесай

Над 14 000 лева: Заплатите в 17 държавни дружества стават неограничени

Правителството е премахнало тавана на заплатите на членовете на препоръките на шефовете, надзорните и управителните препоръки на акционерните сдружения на 17 държавни предприятия, както първи заяви.

От публикуваните в промени в Правилника за използване на Закона за обществените предприятия излиза наяве, че страната е премахнала съществуващите предели на възнагражденията на шефовете на 17-те, съществуващи държавни предприятия, които не са търговски сдружения. Такива предприятия са Национална компания " Железопътна инфраструктура " ; " Пристанищна инфраструктура " ; Държавно дружество " Ръководство на въздушното придвижване " ; предприятията в горския бранш, в които са и горските и ловни стопанства; Предприятието за ръководство дейностите по запазване на околната среда; и други. В документа обаче са добавяни текстове, които отсъстваха в оповестения за обществено разискване вид, има и редакции в противоположната посока.

Преди последните промени в Правилника размерът на възнаграждението изпълнителните шефове в акционерните сдружения бяха лимитирани до най-много 18 минимални работни заплати или 14 040 лева, за съпоставяне преди нарастването на МРЗ сумата беше  12 780 лв.. 
 Отговорните за въздушния трафик в България търсят кой да ги застрахова против неточности
Отговорните за въздушния трафик в България търсят кой да ги застрахова против неточности

Прогнозната сума на търга е 1 590 000 $

Лимитът на заплатите на членовете на бордовете на тези предприятия беше стеснен до 6 минимални работни заплати или 4680 лв., при 4260 лева през миналата година.

Дори при тези предели заплатите на шефовете на държавните предприятия " стоят " много внушително за съпоставяне заплатите и възнагражденията на лицата, заемащи висши държавни длъжности съгласно  за попречване и битка с корупцията измежду лицата, заемащи висши държавни длъжности за България. 

Размерът на възнаграждението на министър-председателя, заместител министърпредседателите и министрите се дефинира с Решение № 240 на Министерския съвет от 6 декември 1990 година за установяване на заплатите на висшите ръководители в държавните органи. Заплатата на членовете на политическия кабинет, разнообразни от началниците, не е по-висока от 4 100 лева (2 050 евро) (най-висока е заплатата на представителя на държавното управление и на парламентарния секретар в кабинета на министър-председателя). Максималната заплата на съветниците в кабинета на министър-председателя и кабинета на министъра е надлежно 3 250 лева (1 625 евро) и 2 800 лева (1 400 евро). Понастоящем главните месечни заплати на лицата, заемащи висши държавни длъжности, са, както следва:
Лица на висши държавни длъжности Основна заплата (Q3 2022) Министър-председател 7975 лева Вицепремиери 7547 лева Министри 6946 лева Началник на кабинета на министър-председателя 6251,40 лева Началник на кабинета на заместител министър-председателя 5972,95 лева Началници на кабинети на министрите 5621,60 лева
С влизането е мощ на измененията решението за това какви да бъдат възнагражденията на шефовете на държавните компании ще бъдат взимани от съответните министерства-принципали.

Последните промени в Правилника за използване на Закона за обществените предприятия са следващите, касещи обществените предприятия, взети за около половин година. Припомняме, че през август 2022 г. Кабинетът " Петков " взе решение за преструктуриране на всички държавни предприятия. Това решение обаче касаеше само 5 предприятия - " Българският състезателен тотализатор ", ПУДООС, предприятието за ръководство и стопанисване на язовирите, " Фонд затворно дело " и " Българо-германския център за професионално образование ".
 Шестима изпълнителни шефове, чиито заплати ще бъдат доста по-ниски през 2023-та
Шестима изпълнителни шефове, чиито заплати ще бъдат доста по-ниски през 2023-та

За да се предотвратят по-големи разноски в фирмите

В края на декември 2022 г. Правителството одобри Програма за превръщане на държавните предприятия, основани със специфични закони. Така беше избран шестмесечен период, в който принципалът на всяко едно дружество от листата да изготви детайлна стратегия с съответни правни и в действителност дейности по преобразуването му. Така до юни органите, упражняващи правата на страната в държавните предприятия, следва да показват на Министерски съвет график с съответни дейности и периоди, осигуряващи осъществяването на програмата.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР